Inför starten

När ditt barn har fått plats på Trollskogen har du säkert många frågor, särskilt om det är första gången du ska skola in ett barn på förskola. Här finns svar på många vanliga frågor om inskolning och förskole start.

img_2077När din familj har fått plats på Trollskogen får ni ett inskolnings häfte med all information ni behöver. När ditt blir dags för inskolning har ditt barn en ”egen” pedagog som tar hand om hela inskolningsperioden. Vi börjar med ett hembesök, där får barn, föräldrar och pedagog möjlighet att lära känna varandra i barnets lilla värld. Samma pedagog kommer att följa barnet under tiden på Trollskogen och ha utvecklingssamtal med er föräldrar en gång per år eller fler om det önskas. 

Så funkar inskolningen

Ni träffar en pedagog för hembesök, ni får möjlighet att lära känna varandra på ett avslappnat sätt. Prata om hur inskolningen brukar gå till och berätta om ditt barns personlighet och vanor. Därefter gör pedagogen en plan för inskolningen som är anpassad till barnet.

Vi använder oss av den traditionella ”långa” inskolningen som brukar ta cirka två veckor för mindre barn och lite kortare för större barn. I början är du tillsammans med barnet på förskolan i några timmar åt gången, efter hand ökar vi på tiden. När barnet känner sig tryggt börjar du lämna barnet med ansvarspedagogen. Först kortare stunder och sedan längre och längre perioder i den takt som behövs för att barnet och föräldrarna ska känna sig trygga. Med den långa inskolningen kommer du som förälder också snabbt få lära känna verksamheten, pedagogerna och de andra barnen.

Bra att förbereda inför förskole starten

  • Märk kläder med barnets namn
  • Ta med stövlar och regnkläder som ska finnas på förskolan och namna dem
  • Varje barn har en låda med extra kläder. Ta med extra strumpor och underkläder.
  • Sover barnet? Ta med örngott till kudde, napp och snutte om barnet använder det.