
Välkommen till Trollskogens förskola i Öjersjö
Trollskogens förskola är ett föräldrakooperativ med två syskonavdelningar.
Avdelningarna heter Trollsländan och Fjärilen och båda har minst två förskollärare och en barnskötare per avdelning. I Trollskogens kök lagar vår kokerska god och hälsosam ”hemlagad” mat till barnen.
Föräldramedverkan
Trollskogens förskola är ett föräldrakooperativ, vilket innebär en möjlighet för föräldrar att delta praktiskt i sitt barns vardag genom att vara med i barngrupperna under kortare perioder. De flesta föräldrar brukar tycka det är trevligt att få lite koll på vad sina barn håller på med på dagarna. Sen ökar det personaltätheten vissa dagar och lösgör tid för personalen att ägna åt enskilda barn eller mindre grupper.
Familjer med ett barn arbetar sex tillfällen per termin. Familjer med två barn på Trollskogen arbetar åtta tillfällen per termin.
Två gånger per år anordnas gemensamma fixardagar för att göra förskolan trivsam, dessa dagar är obligatoriska. För att driva föreningen behövs också en styrelse där föräldrarna bör vara beredda att engagera sig någon gång under sin tid på Trollskogen.
Det största engagemanget är dock det lättaste att bära; att lära känna sina barns förskole kamrater, deras föräldrar och ”pedagoger” skapar en trygghet både för föräldrar och barn.
Aktiviteter

Barnens behov ligger till grund för vår verksamhet på Trollskogen.
Vi märker på våra barn att vår verksamhet håller en mycket god kvalitet, barnen utvecklas på det sätt som vi vill men framför allt har barnen också kul.
Vi har många roliga och utvecklande aktiviteter på gång varje dag, ibland en utflykt eller ett teaterbesök för att ge barnen speciella upplevelser men det är verksamheten hemma på Trollskogen som främst utvecklar våra barn.
Reggio Emilia inspirerar vårt arbete på Trollskogen. Reggio Emilia är inte en metod, utan ett tänkande om barn och lärande som ligger till grund för allt arbete i den kommunala förskolan. Människans ursprungliga vilja till kommunikation är en bärande tanke i denna filosofi. Den pedagogiska praktiken tar sin utgångspunkt i barnens drivkraft att utforska och förstå sin värld med alla sinnen och med olika uttryckssätt
.
Ett tydligt exempel på att vi arbetar Reggio Emilia inspirerat är att material finns på barnens nivå i olika stationer.
Gruppindelningar
Gruppindelningarna ser olika ut för olika aktiviteter. Vi har grupper där alla är lika gamla t ex då vi har gymnastik eller går till skogen. Vi har grupper med blandade åldrar t ex vid skapande verksamhet. Vi har också grupper där barn från båda avdelningarna ingår för att stärka gemenskapen i huset.
Vi strävar efter att arbeta i många små grupper för att barnen skall känna sig harmoniska och lättare kunna ta till sig verksamheten.
Språk
Vi vill aktivt utveckla barnens muntliga framställning och ordförståelse. Detta vill vi göra genom att lyssna och försöka förstå dem, samtala med barnen i lek och vardagliga sysslor. Stimulera barnen att återberätta och spinna vidare genom frågor.
Social fostran
- Vi vill att barnen ska visa hänsyn till varandra
- Kunna hjälpa varandra
- Lära oss att vara olika tillsammans och respektera att vi är olika
- Vara artiga
- Visa hänsyn till andras arbete
- Vara ärliga och stå för det man gör
- Lösa konflikter och lära sig att be om ursäkt
- Att vara rädd om djur och natur
Den fria leken
Vi vill använda leken som en förutsättning att bearbeta upplevelser t ex glädje, rädsla.
Dessutom vill vi stimulera barnens egen fantasi och egna initiativ samt hjälpa barnen att skapa nya möjligheter och alternativ till att utveckla påbörjade lekar.
Skapande verksamhet

Den skapande verksamheten är självklart en stor del av våra aktiviteter. Barnen får skapa själva, och själva skapandet är viktigare än själva resultatet. Vi försöker att uppmuntra alla sinnen med ljus och skugga, reflexer från prismor, speglar och vackra saker att titta på.
Vi har vissa teman som t ex sniglar vi pratar om dem och går ut och tittar på dem för att sedan avbilda dem i den skapande verksamheten. Vi bl.a. målar, snickrar, bakar och använder oss av många olika material i våra skapande aktiviteter.
Grundlägga bra matvanor
För oss på Trollskogen är det naturligtvis viktigt att matsituationen blir en stund med trevlig samvaro. Men vi vill också bidra till att barnen ska få en positiv inställning till mat och kunskaper om mat och livsmedel för att grundlägga bra matvanor.
Vi har planerade aktiviteter där vi arbetar aktivt med att experimentera och praktisera med mat. Att lära sig att möta ny mat med nyfikenhet och intresse är en viktig del.
Vår kock serverar näringsriktigt sammansatta måltider. Hon är också lyhörd för vad barnen tycker om och önskar för mat . Dagligen serveras grönsaksbuffé som äts innan lunchen dukas fram. Frukt äter vi tre gånger om dagen; fruktstund på förmiddagen, efter lunch och ihop med mellanmålet.
Kocken samarbetar också med personalen och tillsammans diskuteras hur vi ska arbeta för att uppnå våra mål
Har du frågor? Maila Sanna eller ring på 073-7623544.
Avdelningarna 031-987884